Normkreativ Sex – Følelser Fordomme Frihed er fordelt på tre undervisningsgange af to timer hver. 1. Køn og Krop, 2. Relationer og Grænser, og 3. Normer og Samfund.
Hele forløbet er øvelsesbaseret og giver værktøjer og mod til at mærke sin krop, følge sine lyster og sætte grænser. Vi undersøger og arbejder selvreflekterende med mod, venskab, handlekraft, normer, kønsidentitet, kropsidealer og grænser. Vi har fokus på diskrimination, sprogbrug, kærlighed, på kroppe og deres forskelligheder, samt på hvordan man kan tale med sine venner og familie om det dejlige eller svære.
Klassens lærer deltager i dele af undervisningen, således at læreren lettere kan følge op på forskellige diskussioner og problematikker, der efterfølgende måtte dukke op i klassen, svare på konkrete spørgsmål eller inddrage områder fra forløbene i den almindelige undervisning.
Formål
– At styrke den enkeltes tro på sig selv og dens drivkraft i verden. I vores undervisning er der fokus på diversitet og forskellige perspektiver på de emner, vi behandler. Derved håber vi at kunne modvirke mobning og diskrimination. Vi har fokus på at anerkende elevers forskellige kulturelle baggrunde og perspektiver, og på at der skal være plads til og respekt for, at vi oplever verden på mange forskellige måder.
– At kunne takle svære situationer i hverdagen. Vi træner dét at se flere handlemuligheder og løsninger gennem praktiske øvelser med udgangspunkt i elevernes egne oplevelser.
Opbygning
Forløbet er inddelt i tre undervisningsgange á to timer hver (eller to lektioner, hvis det passer bedre), for at give tid til selvrefleksion og forankring af læring mellem undervisningsgangene. Eleverne får hjemmeopgaver for i form af praktiske øvelser og refleksioner mellem hver undervisningsgang.
Som udgangspunkt er vi to undervisere til stede i klassen.
De tre undervisningsgange i Normkreativ Sex – Følelser Fordomme Frihed:
1. Krop og køn
Om kønsdele, kropsbehåring, hjerner, maver, hænder og numser. Om køn og hvad det er og betyder. Om lyst, tvivl og skam. Om hvor fantastiske og forskellige vores kroppe er.
2. Relationer og grænser
Venner, kærester, forældre og lærere. Hvad er grænser, og hvordan finder man dem? Hvad kan man sige, når man har lyst og ikke har lyst? Hvordan hjælper man hinanden? Og hvad kan man gøre, når noget går helt galt?
3. Normer og samfund
Føler alle sig trygge i skolegården eller i omklædningsrummet? Gør nogen? Er det ok at tale om menstruation, kærester og porno derhjemme? Hvem møder mobning og diskrimination, hvorfor og hvad kan vi gøre ved det?